Аз обичам България

БОГОРОДИЧНА СТЪПКА


Местността „Богородична стъпка” край село Старозагорски минерални бани се смята за свято и енергийно място. Намира се на 1,5 км. от края на селото, на един от хълмовете в Сърнена Средна гора. Представлява природен феномен - на скалата има образование, подобно на огромна човешка стъпка. Край него преди 3 г. е построен параклис „Рождество на Пресвета Богородица” по инициатива на вярващ местен човек - бай Нейчо.

Според легендата оттук са минали римляни, които измъчвали християнин. Света Богородица се трогнала от вярата му и се притекла на помощ. Спуснала се с младенеца на ръце и стъпила върху скалата. Така се образувало корито, в което изкъпала малкия Исус. Интересното е, че дори и в най-голямата суша в образованието има вода. Това, което видях, когато стигнах до скалата наистина доказва, че Бог се грижи за всяко свое създание. В „стъпката” се бяха образували две локви вода, като в едната се давеше пчела, а в другата плуваше сламка. Имаше всичко необходимо, за да бъде спасено работливото насекомо.

На скалата са изрисувани икони на Исус Христос и Света Богородица и пред тях има свещници. Околните храсти приличат на коледни дръвчета, защото са окичени с вързани носни кърпички. Според поверието, трябва да си пожелаеш нещо, като оставяш тук символичния дар. Можеш да се помолиш в параклиса и да запалиш свещичка.

Има доста случаи, когато бездетни семейства са се сдобили с рожба, след като са посетили това свято място, разказва кметът на Старозагорски минерални бани Станчо Станев. Идват много болни хора, които според мярата си са получили изцеление.

Празникът на параклиса е на 8 септември и всяка година се прави курбан за здраве. На 25 март пък се отбелязва празника на другия параклис, може би единствен в България, който е посветен на „Св. Козма Зографски”. Светецът е живял в Зографския манастир в Атон и е имал дарбата да предсказва бъдещето. Затова всяка година кметът и още десетина вярващи мъже от Стара Загора посещават Зографския манастир на светия остров. Работят 10 дни и помагат на братята. Така заслужават честта да насят иконата на светеца по време на литийното шествие и да я предават един на друг.

Почти всеки ден по пътеката до „Богородична стъпка” вървят много хора, като за половин час намират мястото. Маршрутът е маркиран и поддържан, подходящ е и за велосипедисти. Това е черен път, но по него спокойно се движат автомобили.

Точно зад параклиса има каменен саркофаг, който се предполага, че е от тракийско време. Тук е имало тяхно светилище и каменоделна за изработка на саркофази.

Ако сте отседнали за няколко дни в курорта, има още една пътека, подходяща за разходка. Тя е до връх Момини гърди, като до него се стига от два изходни пункта. По-стръмният маршрут е от центъра на селото, като се мине по моста на реката. Макар и да има указателни табели, пътеката не е почиствана скоро. Другият подход е от село Сулица, което е на 1 км. от курорта. Който и вариант да изберете, ще вървите из букови гори, а от върха се открива невероятна панорама.

Маршрутите до „Богородична стъпка” и връх „Момини гърди” ще заредят и невярващите с много настроение и енергия.

Ние ви препоръчваме

Актуално

Още по темата

01.01.2013
•РОПОТАМО
01.01.2013
•БОГОРОДИЧНА СТЪПКА
28.11.2012
•Приморско
10.11.2012
•Трявна
12.11.2012
•Банско

ТОП ОФЕРТИ

ПРЕДСТОЯЩИ

Created by: Evinat.com