Аз обичам България

СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ


СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ И МЕСТНОСТТА

“БОГОРОДИЧНА СТЪПКА”

Старозагорските минерални бани са разположени на 15 км  от град Стара Загора в западната част на живописната средногорска котловина. Средната надморска височина на курорта е 360м, а ограждащите го хълмове, с височина от 600 до 800м., са изцяло покрити с широколистни и иглолистни гори.

Още преди осем хиляди години тук, край топлия извор се заселват първите хора. Селището, което създават, просъществува с малки прекъсвания близо 2000 години.

 През ХІІ в. пр.Хр. върху старата селищна могила отново възниква селище, разрушено и изоставено около VІІІв.пр.н.е. При разкопките на селищната могила в центъра на днешния курорт са открити много каменни, кремъчни, костени и медни предмети, които засега са едни от най-добрите образци на праисторическото изкуство в нашите земи, а на  6км югоизточно  от него, в местността “Мечи кладенец” се намират най-старите медни рудници, открити до сега в Европа, датиращи от края на Vхил.пр.Хр.

През 161-168 г. сл.Хр. главният жрец на новопостроения от римляните град Августа Траяна изгражда до топлия минерален извор голяма и красива баня, а до нея храм на Нимфите – богините на свещените лечебни води. Римските терми, разположени върху площ от 2500кв.м.  са използвани в продължение на хиляда години /от ІІ до ХІІ век/, след което били изоставени.

През годините на османското владичество върху руините е построена нова баня, която, с известни промени, се използва и до днес и  все още поразява със своите размери и архитектурен замисъл.

В околностите на Старозагорските минерални бани /на един километър от центъра в северна посока / се намира и  красивият природен феномен наречен “Богородична стъпка”. Легендата говори, че това място е използавано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. Първи тук са правили   своите жертвоприношения траките в почит на “Богинята майка”.  След тях    на това светилище са дошли римляните, славяните и българите –всеки със своите богове и ритуали. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Ражда се митът за “Богородична стъпка” заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща  на следа от човешки крак,  в която водата никога не пресъхва.

Непосредствено до нея има изграден малък параклис, наречен “Рождество Богородично”.

Районът около “Богородична стъпка” е стара кариера  за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в близкия античен град. На мястото сега има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на богат и знатен жител на Августа Траяна.

Ние ви препоръчваме

Актуално

Още по темата

01.01.2013
•РОПОТАМО
01.01.2013
•БОГОРОДИЧНА СТЪПКА
28.11.2012
•Приморско
16.11.2012
•Легенда за България
01.01.2013
•СТАРА ЗАГОРА

ТОП ОФЕРТИ

ПРЕДСТОЯЩИ

Created by: Evinat.com