Аз обичам България

СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ


СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ И МЕСТНОСТТА

“БОГОРОДИЧНА СТЪПКА”

Старозагорските минерални бани са разположени на 15 км  от град Стара Загора в западната част на живописната средногорска котловина. Средната надморска височина на курорта е 360м, а ограждащите го хълмове, с височина от 600 до 800м., са изцяло покрити с широколистни и иглолистни гори.

Още преди осем хиляди години тук, край топлия извор се заселват първите хора. Селището, което създават, просъществува с малки прекъсвания близо 2000 години.

 През ХІІ в. пр.Хр. върху старата селищна могила отново възниква селище, разрушено и изоставено около VІІІв.пр.н.е. При разкопките на селищната могила в центъра на днешния курорт са открити много каменни, кремъчни, костени и медни предмети, които засега са едни от най-добрите образци на праисторическото изкуство в нашите земи, а на  6км югоизточно  от него, в местността “Мечи кладенец” се намират най-старите медни рудници, открити до сега в Европа, датиращи от края на Vхил.пр.Хр.

През 161-168 г. сл.Хр. главният жрец на новопостроения от римляните град Августа Траяна изгражда до топлия минерален извор голяма и красива баня, а до нея храм на Нимфите – богините на свещените лечебни води. Римските терми, разположени върху площ от 2500кв.м.  са използвани в продължение на хиляда години /от ІІ до ХІІ век/, след което били изоставени.

През годините на османското владичество върху руините е построена нова баня, която, с известни промени, се използва и до днес и  все още поразява със своите размери и архитектурен замисъл.

В околностите на Старозагорските минерални бани /на един километър от центъра в северна посока / се намира и  красивият природен феномен наречен “Богородична стъпка”. Легендата говори, че това място е използавано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. Първи тук са правили   своите жертвоприношения траките в почит на “Богинята майка”.  След тях    на това светилище са дошли римляните, славяните и българите –всеки със своите богове и ритуали. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Ражда се митът за “Богородична стъпка” заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща  на следа от човешки крак,  в която водата никога не пресъхва.

Непосредствено до нея има изграден малък параклис, наречен “Рождество Богородично”.

Районът около “Богородична стъпка” е стара кариера  за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в близкия античен град. На мястото сега има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на богат и знатен жител на Августа Траяна.

Ние ви препоръчваме

Актуално

Още по темата

01.01.2013
•РОПОТАМО
27.06.2013
•СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ
10.11.2012
•Трявна
12.11.2012
•Банско
28.11.2012
•Приморско

ТОП ОФЕРТИ

ПРЕДСТОЯЩИ

Created by: Evinat.com